diumenge, 8 de febrer del 2009

Excursió a Sogorb

EXCURSIÓ A SOGORB El 8 de Febrer vam eixir a les 9 de Paiporta i férem camí cap a la Vall d’Almonessir. En la cooperativa, aquell que volgué comprà oli i algunes conserves artesanes. En acabar anàrem cap a Sogorb on a les 11:30 havíem quedat amb els qui no tenien interés de visitar la cooperativa. La visita a la ciutat episcopal la férem acompanyats d’un guia local. Començàrem per l’Ajuntament que ocupa el que fou el palau ducal, la residència del duc de Sogorb. Està situat en una plaça de nom curiós, de l’Agua Limpia, perquè hi passava una sèquia d’aigua neta i uns metres més avall hi havia la zona on s’assaonaven pells, activitat en què s’embrutava molt l’aigua. Just al costat de l’adoberia està el Museu de l’Entrada de Toros y Caballos, la famosa festa local on s’exhibeixen imatges molt impactants d’aquesta festa tradicional. Després, a pesar d’un vent molest, ens dirigírem a dos de les torres que es conserven de la muralla: la de la Cárcel i la del Botxí. Vàrem pujar a aquesta última per contemplar una vista quasi completa de la vall del Palància i dels confins d’Aragó. Després resseguírem la muralla i per carrers i placetes arribàrem al museu de l’oli on s’explica molt gràficament el procés que, en l’almàssera, converteix l’oliva en oli. Després de recórrer els carrers que ens dugueren a la catedral anàrem pels cotxes per dirigir-nos a dinar. Aprofitant les Jornades Gastronòmiques de l’Alt Palància, havíem reservat taula al restaurant Ambigú, on gaudírem d’un esplèndid menú de degustació, amb creacions tan suggerents com chupito de pésols amb cruixent de pernil ibèric o la clàssica olla segorbina. Una excursió que ens acostà a una ciutat que, amb un patrimoni monumental molt destacable, és una gran desconeguda malgrat la proximitat. I que mereix més d’una visita per perdre’s pels carrerons i places de la part antiga. Josep Fuster

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada