divendres, 9 d’abril del 2010

LÒGICA PRIMORDIAL, DE JOSEP FUSTER Una carícia de blues per a oients i lectors



Aquest conjunt de 36 relats són el resultat feliç d’un conjunt de destreses literàries ben païdes per l’autor, Josep Fuster, el qual a més d’escriptor novell i de soci destacat de El barranc, és una de les principals plomes d’aquesta revista. Amb Lògica primordial el nostre secretari guanyà el premi Vila de Teulada de narrativa, que ara ix publicat per Bromera en la seua col•lecció Lletra Nova.
Les històries —originàriament narrades al programa La Descoberta de Ràdio Klara, que condueix també Josep— són emmarcades en espais ben propers i recognoscibles des de la nostra cultura urbana actual: la ciutat amb els seus pisos de 90 metres quadrats, els desllunats amb roba estesa, els carrers, els bars... Però malgrat aquesta proximitat els seus personatges estan tocats per un punt d’atzar —o per una circumstància o per un fenomen paranormal— que desencadena en cada relat una lògica singular d’accions i revisions de la pròpia realitat, el que ell bateja com «la impensable realitat». I és el cas que l’empremta que deixen aquestes realitats impensades sovint es revesteixen d’una resignació davant dels fets, que imprimeix als personatges una tristesa semblant als blues que fan de banda sonora del programa de Ràdio Klara.
A Lògica primordial trobareu jocs argumentals inesgotables amb clares al•lusions a molts referents culturals que l’autor deixa explícits o implícits al llarg de tot el volum i que segurament estaven destinats originàriament a aguditzar l’esperit crític dels oients de La Descoberta. Una delícia intertextual: el nostre autor crea una teranyina de complicitats amb el lector (com ja va fer amb els seus oients) provinents del cinema de tots els temps i de la bona literatura. No us defraudarà. Cadascuna de les seues 36 propostes és una càpsula que posa en pràctica una sàvia construcció narrativa.
Antoni Torreño

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada