dissabte, 7 de novembre del 2009

EL VOLUNTARIAT PEL VALENCIÀ



La consciència de ser valencià i d’integrar-se amb el nostre senyal més identitari: la llengua.
L’AMPA del col•legi públic Jaume I de Paiporta va organitzar el curs passat el voluntariat pel valencià. És aquesta una experiència que recorre des de fa ja temps municipis i entitats associatives de totes les comarques valencianes, però que encara no havia arribat a Paiporta. El voluntariat lingüístic al País Valencià és una iniciativa d’Escola valenciana. Federació d’associacions per la llengua (www.voluntariatpelvalencia.org), que gestiona a l’actualitat més de 700 parelles lingüístiques i que, en els últims anys, ha sigut un motor de vertebració lingüística i de normalització a peu de carrer, allà on les administracions no poden o no volen arribar.
«Em diuen Vicent i sóc... Encara no fa un any, però espere seguir afegint dies al moment aquell que vaig començar. Desitge que aquestes paraules servisquen a moltíssima gent per a donar el pas que jo vaig donar en el seu dia.
En principi em parava molt i em feia una miqueta de por tirar endavant: per la inseguretat de si seria capaç de fer les coses bé, per la responsabilitat de dur a terme allò amb què em comprometia, per la incertesa de com anirien les coses… Tot per a mi eren problemes i no vaig poder vore cap aspecte positiu fins haver iniciat la primera de (espere) moltes més sessions que encara estan per arribar.
L’amistat que es crea amb els companys, la satisfacció de saber-te útil, la progressió dels companys i la teua pròpia, la fluïdesa en les converses sense necessitat d'haver-les preparat, el relax d’aturar-se una hora a la setmana d’aquesta vida tan estressant, les rialles, les històries, els coneixements adquirits… i, el millor de tot: saber que tots i cadascun dels meus company fan un balanç com a mínim tan positiu com el meu.»
EM DIUEN VICENT I SÓC VOLUNTARI PEL VALENCIÀ.
Però què és en realitat el «voluntariat»? Doncs el «voluntariat pel valencià» simplement consisteix en la formació de parelles lingüístiques, constituïdes per un voluntari o voluntària i per un aprenent o aprenenta, encara que hi ha casos excepcionals en què son més d’un aprenent per cada voluntari. La persona voluntària només ha de tindre coneixement del valencià i la voluntat d’ensenyar-lo. La persona aprenent ha de tindre ganes d’aprendre’l i d’utilitzar-lo. Una vegada formades les parelles lingüístiques, cadascuna es compromet a realitzar almenys 10 sessions d’una hora setmanal, al llarg de les quals la parella ha de dialogar en valencià. L’objectiu principal és que els aprenents perden la vergonya que tots tenim de parlar una llengua que no dominem perquè no és la pròpia. Una vegada superat aquest punt l’aprenentatge de la nova llengua ens ve rodat a tots, perquè, sense adonar-nos-en, passem de fer vertaders esforços per traduir en el cap allò que volem dir a, simplement, pensar en la nova llengua.
Al meu parer l’èxit de la fórmula del voluntariat pel valencià és que, una volta trencat el gel, es crea amb la parella una complicitat, un ambient càlid i agradable, que permet a l’aprenent de perdre la inseguretat i la vergonya de parlar valencià encara que no siga la llengua materna. De fet, llegir, escoltar i escriure en una nova llengua ens podrà costar més o menys, però normalment no resulta tan difícil d’acometre com parlar. Però amb la pràctica (parlant, parlant, parlant i parlant) sense pensar-hi massa, passem a pensar en valencià...
Gràcies a tots els voluntaris que, per les raons que siguen, s’aturen una hora a la setmana per a ensenyar la nostra llengua i, com no, gràcies a tots els aprenents que, per les raons que siguen, fan l’esforç d’aprendre la nostra llengua.
L’AMPA de l’escola JAUME I de Paiporta ens felicitem d’haver posat en marxa el curs passat la campanya PARLA’M EN VALENCIÀ. Hi participaren famílies de l’escola, socis de l’associació El barranc i altres voluntaris paiportins. En breu (abans d’acabar-se l’any) llançarem la segona campanya com a continuació lògica de l’èxit i les bondats amb què s’avaluà la primera edició. Sabem que hi ha moltíssima gent interessada i no dubtem preparar per a aquest curs dos tandes de sessions.
Si vols participar com a voluntari o com a aprenent, pots posar-te en contacte amb l’AMPA del JAUME I a l’adreça de correu electrònic voluntariatjaume@gmail.com , o bé directament passant pel despatx de l’AMPA de l’escola.
VICENT GIMENO (voluntari i gestor de la campanya PARLA’M EN VALENCIÀ, de l’AMPA de l’escola Jaume I)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada